L’AGR El Prat porta els gegants de la ciutat des de 1954, quan arriben al Prat els gegants Rotllà i Griselda. Al 1980 s’adquireixen els gegants pagesos Pere i Paulina, i al 1994 el gegantó Joanet, com homenatge a l’històric cap de colla Joan Sanahuja. El gegantó Pau és la figura més petita que acompanya la colla.

L’entitat també custodia i fa ballar els Capgrossos del Prat.

La colla vesteix amb camisa blava.

www.gegantsprat.com

La Colla de Diables del Prat neix l’any 1983. Des de llavors s’ha anat consolidant com un dels referents de la cultura local i l’agitació ciutadana. Al 1995 es crea la Colla Infantil per tal que els més joves puguin petar. Al mateix any també es formalitza la Colla de Músics, que acompanyen els diables a les seves actuacions.

Al 1991 s’incorpora El Pollo com a bèstia de foc representativa del Prat i que també actua arreu de Catalunya. Des de 2015, cada Festa Major els Diables treuen a passejar La Papota.

La Colla de Diables del Prat ha estat pionera en el Carnaval, amb la introducció del concepte dels Pecats Capitals, o en la creació de festes noves, com La Cova del Foc i Sant Pollín, a més de les Matinades, la Ronda de Nit, l’Home dels Nassos.

www.colladediablesdelprat.cat

L’abril de 1980 es va crear la secció “Amics de la Sardana”,  encabida a l’entorn d’Amics d’El Prat, dedicada a l’ensenyament, promoció i difusió de la sardana. Des del 1981, cada tercer diumenge de juny, organitzen LAplec de la Sardana i un diumenge al mes una ballada amb cobla. També s’organitzen cursets d’ensenyament i d’altres activitats relacionades amb la nostra dansa. Amics de la Sardana, l’any 2016, tot i mantenir la col·laboració amb els Amics d’El Prat, va esdevenir entitat jurídica amb personalitat pròpia.

www.amicsdelprat.cat/seccions/amics-de-la-sardana/

El 2005, un grup de pratencs amants dels gegants van crear la colla de gegants del Delta amb l’arribada de la geganta Eulàlia, símbol de la Dona treballadora. Poc després van incorporar el gegant Josep Canudas, conegut com l’aviador. També fan ballar el Bernat i la Carxofeta. Celebren la seva trobada anual pels voltants del 8 de març, Dia Internacional de la Dona.

La colla també compta amb el gegantó Pere Tarrida, propietat del Celler Cal Pere Tarrida del Prat.

La colla vesteix de verd.

www.elprat.cat/cultura/associacio-gegantera-delta

La colla va néixer el març del 2011 amb la voluntat de recuperar els balls tradicionals propis de la nostra ciutat, amb la seva música i vestuari, sense deixar de ballar altres danses catalanes. Han recuperat el Tortell del Prat, el ball de Bastons del Prat, el Patatuf, El Carnestoltes del Prat i el Ball de la Creu.

Els Picacrestes organitzen el Dansabaix o Trobada de Danses Tradicionals del Baix Llobregat.

picacrestes.blogspot.com

Els Castellers del Prat van sorgir arrel d’una crida popular entre entitats culturals i de lleure i persones aficionades al món casteller. El 23 d’abril de 2014 es considera la data de naixement de la Colla. Des de llavors, la colla ha anat treballant i fent-se un nom al món casteller. Des de 2015 forma part de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. Actualment, els Castellers el Prat són colla de 6.

La colla vesteix amb camisa blava i pantaló blanc.

www.castellersdelprat.cat

Hereus de la llarga tradició d’esbarts que existien a la ciutat, a l’abril de 2016 es crea la Colla Bastonera del Prat o La Bastonera del Fang, com la coneixen. Dansen amb balls tradicionals del Prat com La Somosara, La Marxa o Els Nanos, i també balls com La Pavana de Vilanova.

www.facebook.com/Colla-Bastonera-del-Prat